29. maj 2024

Her er de fester, talks og debatter, du ikke må gå glip af på årets GENERATION

Der er ikke længe til, at GENERATION brager gennem byen i Gloria, Empire, Grand Teatret og selvfølgelig herude på Filmskolen. Foruden de mange 40+ filmvisninger, byder festivalen også på et ocean af fester, talks og paneldebatter. Her får du det fulde overblik.

Ingen festival uden alt det sjove og sociale. Derfor byder GENERATION igen i år på fester, dj's, dagsordensættende debatter, talks og Q&A's med nogle af de mest fremtrædende kunstnere, eksperter og meningsdannere, der giver nye perspektiver på udfordringer i branchen og på store spørgsmål i tiden. Alt sammen udvalgt og tilrettelagt af Filmskolens egne studerende. 

Så for at give dig det fulde overblik over, hvad du kan opleve på scenerne rundt om i byen fra den 12.–16. juni, har vi samlet en guide til dig her, så du let kan håndplukke lige præcis de events, som er mest relevante for dig. Ja, eller se, om du kan nå det hele!

Husk, at du altid kan se det fulde program lige her.

12. juni

Kl. 19:00 – Åbningsfest med Omondo Collective

Årets festival skydes i gang med fest i Empire Bio, hvor Skandinaviens første sorte R&B-kollektiv, Omondo Collective, står bag dj-pulten. Vi disker op med kolde drikke fra Depanneur, og inden da viser vi Mati Diops Guldbjørn-vindende mesterværk ‘Dahomey’. Omondo Collective har spillet på flere af landets store venues og festivaler, blandt andet Vega og Roskilde Festival, og består af fire medlemmer med baggrund i alle hjørner af diasporaen, som bidrager med hver deres deres unikke fortolkning af – og tilgang til – hip-hop og R&B.

Vi starter kl 19.00 og fortsætter frem til kl 23.00. Læs mere og køb en billet.

Omondo Collective har eksisteret siden 2020 med et mål om at bringe sort, afrikansk musik i alle variationer og genrer til Danmark og Skandinavien.

13. juni

Mød Ditte Holm Bro, Theis Ørntoft og Filip Vest i en samtale om generationsportrættet i kunsten den 13. juni på GENERATION.

Kl. 16:30 – Hvem er de? Boomere, Zoomere og Millenials?

Dagen efter kan du i Grand Teatret møde to af det sidste årtis mest centrale litterære stemmer, når Theis Ørntoft og Ditte Holm Bro i samtale med kunstner og debattør Filip Vest diskuterer generationsportrættet i kunsten, og hvordan det kan udfoldes på en måde, der går ud over avisspalternes krasse rubrikker og overophedede debatspor. Men først skal vi se fire eminente kortfilm: ‘Oyu’, ‘Circle’, ‘Bye Bye Turtle’ og ‘The Birthday Party’. Fælles for dem alle er, at de portrætterer og stiller skarpt på forskellige generationer og de dynamikker og kløfter, der kan opstå imellem dem.

16:30–18:30 i Grand Teatret. Køb billet.

Kl. 19:00 – Et mørkt portræt af Irans glemte generation og et sensationelt instruktørbesøg

Senere samme dag blænder vi op for iranske Ali Ahmadzadehs ‘Critical Zone’, som vandt hovedprisen på Locarno Filmfestival sidste år. Filmen er optaget i hemmelighed og udspiller sig i Teherans mørke labyrintiske gader, hvor et broget fællesskab bruger alternative midler til at gøre oprør mod det undertrykkende præstestyre.

Ali Ahmadzadeh lægger sensationelt vejen forbi festivalen, og til visningen af ‘Critical Zone’ vil han snakke med Filmskolens egen Adrian Jalily om, hvordan man laver film i et land, hvor det er forbudt – og hvilke konsekvenser der er, hvis man alligevel gør det.

19:00–21:15 i Grand Teatret. Køb billet.

Kl. 21:00 – We’ve got 99 problemistas, but this party ain’t one!

Torsdag aften rundes af i Gloria med først en visning af A24s quirky queer-komedie ’Problemista’ med Tilda Swinton og raplegenden RZA på rollelisten og bagefter rydder vi foyeren og serverer iskolde drinks, mens dj Keiria hiver os med til shaolin og leverer deadly hip hop melodies.

Filmen starter kl. 21:00, og festen slutter kl. 00:00. Billetter her.

14. juni

Kl. 16:00 – Hulubulu: Ungdomsfilm, hvor er du henne?

Engang var den danske ungdomsfilm en stærk og stolt tradition spækket med store instruktører, der kastede sig seriøst og originalt over fortællinger om det unge liv. Men siden årtusindeskiftet har vi herhjemme set markant færre nuancerede film til og om det unge publikum. Så hvordan skaber man indhold og fortællinger, der resonerer med en bred ungemålgruppe?

Til at svare på de spørgsmål, har vi inviteret film- og serieskaber Jonas Risvig, influencer Sonja Lovdal og filmskaber Kasper Munk som vil sætte fokus på ungdomsfilm, og hvordan man kan skabe fortællinger, der vækker genlyd hos ungdommen. Samtalen finder sted efter visningen af den amerikanske coming-of-age-film ‘Dídi’ og modereres af Kirstine Vinderskov, filmkonsulent for børn & unge på Det Danske Filminstitut.

16:00–18:15 i Empire Bio. Køb billet.

Kom med, når Jonas Risvig, Sonja Lovdal og Kasper Munk gør os klogere på ungdomsfilmens fremtidsbetingelser.

Kl. 18:45 – Hvad gør en film queer?

I løbet af det seneste årti har queerfilm bevæget sig fra at niche til et alment tema i populære mainstreamfilm. Men hvad definerer egentlig en queerfilm? Er det “nok”, hvis bare filmskaberen eller en af karaktererne er queer? Er queer et kunstnerisk greb? Og hvordan taler vi om det?

Vi viser fire eminente kortfilm, der med hver deres blik kigger på, hvad det vil sige at være queer i vores tid og efterfølgende inviterer vi filmskabere Las Dyrchrone og Teys Schucany samt skuespiller May Lifschitz til en samtale om, hvordan en ny generation af filmskabere griber queerhed og queerfilmen an i en verden, der er i konstant forandring. Samtalen modereres af Andrea Coloma, som er tidligere festivaldirektør og programredaktør på MIX Copenhagen, en af verdens ældste LGBTQ+-filmfestivaler.

18:45–20:30 i Empire Bio. Køb billet.

Bliv klogere på queerfilmen i selskab med Las Dyrchrone, Teys Schucany og May Lifschitz.

Kl. 21:00 – On the Go + Sangria + DJ ¡HARTY!

Kom med til en banging aften i Empire Bio, der byder på spansk syret speedball af en queer roadmovie, sangria og DJ ¡HARTY! ved roret.

‘On the Go’ er muligvis festivalens største party starter af en film: en syret musikalsk, delirisk, queer roadmovie fra Andalusien. En fertil film, der skider højt og flot på gængs logik og narrative konventioner og lader pludselig centrale karakterer forsvinde ud i den blå luft. Her kan alt ske på alle tidspunkter. Efter filmen fortsætter festen i Empires foyer, hvor vi serverer kold sangria og et set af DJ ¡HARTY!, der bringer ny, frisk energi og repræsenterer lyden af den kommende generation.

Billetter.

DJ ¡HARTY! er kendt for at skabe et rum fuld af diversitet og levende energi ved at integrere elementer fra sine latinamerikanske rødder.

Kl. 11:30 – Hvordan kan vi gå i dialog med historien?

Det hollandske Oscar-bidrag ’Sweet Dreams’ har landets mørke kolonihistorie i centrum for sin fortælling, og filmen er en stiliseret feberdrøm om det hollandske koloniprojekts sidste desperate krampetrækninger i Indonesien i starten af 1900-tallet.

Efter visningen undersøger vi, hvordan vi går i dialog med vores fortid, når manuskriptforfatter og skuespiller Anna Neye og kunstner, musiker og kunsthistoriker Emil Elg diskuterer brudfladerne mellem kunst- og kolonihistorie, og hvilken rolle kunsten spiller i vores fælles forståelse af racegørelse og sorthed. Samtalen modereres af studerende ved Filmskolen Malthe Emil Kalbakk Elgaard.

11:30–14:00 på Den Danske Filmskole. Køb billet.

Anna Neye og Emil Elg diskuterer brudfladerne mellem kunst– og kolonihistorie.

Kl. 14:30 – Skal vi lægge kunstfilmen i graven?

Lubna Playoust ‘Room 999’ er et konceptuelt portræt af nutidens film med alle dens teknologiske, sociologiske og økonomiske udfordringer. Men også et portræt og et studie af filminstruktøren som fænomen fortalt gennem munden på blandt andre Ruben Östlund, Claire Denis, David Cronenberg, Alice Rohrwacher, Olivier Assayas, Joachim Trier, Baz Luhrmann, Lynne Ramsay, Ayo Akingbade og – selvfølgelig – Wim Wenders. Hør hvad de tænker om filmmediets fremtid og bliv hængende efter rulleteksterne, når vi stiller tre danske nytænkende filmskabere, hvordan det står til med filmkunsten anno 2024 live på scenen. Mød Lea Glob (‘Apolonia, Apolonia’), Søren Peter Langkjær Bojsen (‘Det store glitch/ Paradisets børn’) og Birgitte Stærmose (‘Ønskebørn’, ‘Afterwar’) på Filmskolen.

14:30–16:30 på Den Danske Filmskole. Billetter her.

Lea Glob, Søren Peter Langkjær Bojsen og Birgitte Stærmose snakker om kunstfilmens levevilkår.

Kl. 17:00 – Hvad betyder det, når man skal skabe sine film under censurens restriktioner?

’Only the River Flows’ er en eminent, mørk og absurd politiefterforskningsthriller, som også taler direkte ind i Kinas forhenværende etbarnspolitik. Efter visningen på Filmskolen inviterer vi til samtale om udviklingen af Kinas filmindustri- og -politik i de seneste årtier med særlig fokus på, hvordan kreativitet udøves under et net af censurlove.

Panelet består af Yang Jiang, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og Elena Meyer-Clement, Associate Professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Samtalen modereres af Amanda Renai Curdt-Christiansen, der er filmformidler og cand.mag i film- og medievidenskab.

17:00–19:25 på Den Danske Filmskole. Billetter her.

'Only the River Flow' er en af de mest imødesete film i årets program.

Kl. 20:00 – The party to end all parties

Lørdag aften er der gratis sommerfest til folket i Filmskolens gårdhave. Bb (Barbro) & Jens Konrad (Lyra Valenza) og trioen SLIM0 står bag dj-pulten og leverer soundtracket til det, der bliver sommerens talk of the town.

Det bliver årets sommerfest, og alle er inviteret!

Kom tidligt, gå sent.